Mivel foglalkozunk

Gasztrotanoda workshopok

Támogatjuk a fenntarthatóságot, az egészséges életmódot és táplálkozást, miközben a gasztronómia és az ételek eszköztárával fejlesztjük a gyerekek alap- és pszichomotoros képességeit és közösségi magatartás formáit.

 

Gasztrotanoda programjainkon ismereteket és gyakorlati tudást adunk át a gyerekeknek a környezettudatos, egyben egészséges életmód kialakításához, beszélgetünk a tudatos bevásárlás, észszerű háztartás tervezés, hulladékmentes háztartás fontosságáról. Kiemelt figyelmet szentelünk a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekeknek és közösségeknek. Foglalkozásainkon emlékezetes közösségi élményt nyújtunk számukra és a gasztronómia eszköztárával gyakorlati tudásukat bővítjük és képességeiket fejlesztjük.

A Gasztrotanoda workshop olyan innovatív program, amely a gyerekek korai fejlődési szakaszában segít megváltoztatni a látásmódjukat és ezáltal a program fenntartható, környezettudatos, egészségesebb, szolidárisabb világ felé vezet. 

Gasztrotanoda programunk kialakításában és útra bocsátásában a Budapest VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat pszichológus, gyógypedagógus szakembere nyújtott felbecsülhetetlen szakmai támogatást számunkra.

Gasztrotanoda programunk kezdeti célcsoportja a 7 – 13 éves korosztály, azonban már a 4 – 7 éves korosztály számára is megfelelő programokat valósítunk meg. A 14-18 éves korosztály számára szóló program kidolgozás alatt áll.

A Gasztrotanoda program céljai:

 1. Az élelmiszer-pazarlás mérséklését ösztönző viselkedési minták és üzenetek korai kialakítása és átadása gyermekkorban, oly módon, hogy az ismeretek birtokában a gyermekek képesek legyenek tudatosan hatást gyakorolni környezetükre: családjukra, barátaikra, ismerőseire.
 2. Az egészséges életformát támogató, zero-waste ételkészítés, környezet kímélő konyhai folyamatok bemutatása, amely eredményeként ízletes, egészséges, tápláló ételek készíthetőek.
 3. Gyakorlati tevékenységek során mutatjuk be a fogyasztói tudatosság növelésének, a vásárlás és ételkészítés hatékony tervezésének jelentőségét. Az élelmiszer-pazarlás csökkentését az ezekre vonatkozó információk átadásával, gyakorlati ételkészítési receptek, háztartás tervezési / vásárlási információs anyagok rendelkezésre bocsátásával érjük el. Fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszer ellátási lánc összes szereplőjének az együttműködésére is szükség van a probléma kezeléséhez.
 4. A gyerekeket körülvevő felnőtt lakosság is fontos célcsoport számunkra az élelmiszer-pazarlás elleni fellépés során, mivel szerepük kiemelt a jövő generáció szokásainak kialakításában. A gyerekeknek szóló edukációs programjaink által megszólítjuk a programjainkon résztvevő gyerekek környezetét is; hiszen arra buzdítjuk a résztvevő gyerekeket, hogy a workshopon az élelmiszer-pazarlás ellen szerzett új ismereteiket és személyes tapasztalataikat osszák meg családjukkal, ismerőseikkel, barátaikkal. 
 5. Küldetésünkhöz híven Gasztrotanoda programjaink során 

képességfejlesztést valósítunk meg a gasztronómia eszköztárával

 • gyerekek alap-, pszichomotoros és szociális készségeinek fejlesztése
 • szövegértés, olvasás, írás, számolás – a receptek használatán keresztül
 • pszichomotoros fejlesztés – az egyes főzési tevékenységek által
 • kreativitás és kommunikációs készségek fejlesztése – a csoportmunka során
 1. Programjaink során közösségi élményt nyújtunk a gyerekek számára
Tovább

Adományfőző programok

Adományfőző eseményeket szervezünk cégek számára, melyek rendelkezésükre álló forrásaik egy részének visszajuttatásával társadalmunkat kívánják támogatni. Ezzel lehetőséget kínálunk számukra, hogy pozitív társadalmi változásokhoz járuljanak hozzá a fenntartható, zero-waste, egészséges életmód ösztönzésével.

 

A program keretében lehetőség nyílik arra, hogy az Adományozó és a támogatott csoport képviselői találkozzanak és kötetlen beszélgetéseket folytassanak egymással, mélyebben megismerhessék egymás tevékenységét, megértsék, mit jelent a támogatott csoport számára az egészséges, meleg étel. A program hozzájárul az Adományozó munkatársai szemléletformálásához. A program során kialakított személyes kapcsolatok lehetővé teszik a támogatott csoport problémainak megértését.  

Az adományfőző programok eseményei két részből állnak:

 1. Adomány ételek készítése a támogatni kívánt célcsoport számára. A profi konyhán elkészített és becsomagolt adomány ételeket eljuttatjuk az Adományozó által támogatott csoporthoz. Lehetőség van arra, hogy az Adományozó munkatársai az elkészített ételdobozokra személyes üzeneteket helyezzenek el, illetve, feltüntessék cégük logóját.
 2. Társadalmi szemléletformáló főzőprogram lebonyolítása az Adományozó és a támogatott csoport képviselői részvételével.

A közös főzőprogramon az Adományozó és a támogatott csoport képviselői találkoznak, közösen főznek, melynek során kötetlen beszélgetést folytathatnak.

A szemléletformáló program tapasztalt szakértők– Etesd csapata, gasztro szakemberek részvételével valósul meg. 

Az esemény során az Adományozó munkatársai és a támogatott szervezetek képviselői együtt készítik el és fogyasztják el ugyanazt a menüt (lásd 1. pont), amit az Adományozó támogatásként felajánl a támogatni kívánt közösség számára.

Az adományfőző programjaink lehetőséget adnak a rászorulók támogatására, ugyan akkor felejthetetlen közösségi élményt nyújtanak a résztvevők számára.

Show more

Hátrányos helyzetű közösségeket támogató programok

Továbbra is kutatjuk azokat a lehetőségeket, hogy a máshol feleslegessé vált vagy adományozott ételek, élelmiszerek közvetítésével támogassuk a hátrányos helyzetű csoportokat.